6 nejčastějších chyb při přípravě steaku
Jak připravit steak? Čemu se vyvarovat a co při vaření neopominout?
V kuchyni už se nějaký ten pátek otáčíte a máte pocit, že příprava steaku je pro vás hračka? Abyste dosáhli dokonale jedlého výsledku, je třeba dodržovat postup a pak získat zkušenosti.
Ale dodržíte-li určité zásady, můžete si skvělý steak připravit již napoprvé.
Pokud jste každým coulem masožravec a steak na talíři je pro vás splněný gastronomický sen, pak se vám jistě bude hodit vědět, čemu se při přípravě steaku vyvarovat.
Obsah článku
Koupím nějaké maso, vždyť je to vcelku jedno
První chybou může být již samotný výběr masa. Jistě, že si můžete udělat steak z kuřecího, vepřového nebo z tuňáka. Ale steak v pravém slova smyslu je ten z hovězí.
Nejlepší maso na steak je ze svíčkové nebo z roštěnce. Můžete však použít i maso z kýty, jako je např. květová špička.
Z ledničky rovnou na pánev
Pánev nebo gril je pořádně rozpálený a vy si jdete pro koupenou flákotu masa do lednice. Vážně! Maso nikdy nesmí z lednice přímo na oheň! V opačném případě bude steak nedodělaný, na povrchu zašedlý a chuti ani nemluvě, bude to peklo na talíři!
Tenkým plátkům masa stačí půl hodinka odležení v pokojové teplotě. Tlustší flákoty masa (3 cm a více) vyžadují hodinky i dvě.
Hodně koření záruka skvělé chuti
Už třesete steakovým kořením nebo hůře grilovacím? Myslíte si, jaká to bude bomba? Omyl. Steakové maso je špičkové a oblíbené právě pro svou fantastickou chuť masa. Stačí hrubá sůl a čerstvě namletý pepř. Hovězí maso toho snese hodně, takže se nebojte kořenit pořádně.
K dotvoření skvělé chutě pak použijte čerstvou bylinku, tymián či rozmarýn tomu dá sílu!
Na mírném plameni se to udělá lépe
Pánev i gril musejí být rozpálené až se z nich bude kouřit. Na pánev olej žádný nedávejte, jen jím lehce potřete maso. Pokud byste neměli pro přípravu steaku dostatečnou teplotu, maso by se nezatáhlo a všechna šťáva by vytekla ven.
Ke konce opékání steaku stačí přihodit kostku studeného másla, vytvoří se perfektní omáčka.
Hotový steak poznám od oka
Nepoznáte. Vše je to o vyzkoušení a dodržení času. I když samozřejmě je to také o velikosti masa a rozpálení pánve/grilu. Profíci poznají propečení steaku podle dotyku, ale to chce hodně hodně zkušeností. Ideální je použití vpichového teploměru, podle vnitřní teploty poznáte, jak na tom maso uvnitř je.
Hned to nakrájím, dokud je to ještě teplé
Po dopečení nechte maso odpočinout. Pokud rozkrojíte ihned, veškerá šťáva vyteče a je po dokonalé chuti! Maso nechte odpočívat 10 až 15 minut. Vyplatí se to!
Jak má tedy vypadat správná příprava steaku? Tato geniálně jednoduchá příprava doma a na pánvi vás nadchne!