Vyberte možnost Stránka

6 nejčastějších chyb při přípravě steaku

6 nejčastějších chyb při přípravě steaku
Rate this post
!AdSense – before content



Jak připravit steak? Čemu se vyvarovat a co při vaření neopominout?

V kuchyni už se nějaký ten pátek otáčíte a máte pocit, že příprava steaku je pro vás hračka? Abyste dosáhli dokonale jedlého výsledku, je třeba dodržovat postup a pak získat zkušenosti.

Ale dodržíte-li určité zásady, můžete si skvělý steak připravit již napoprvé.

Pokud jste každým coulem masožravec a steak na talíři je pro vás splněný gastronomický sen, pak se vám jistě bude hodit vědět, čemu se při přípravě steaku vyvarovat.

Obsah článku [Zobrazit]

Koupím nějaké maso, vždyť je to vcelku jedno

První chybou může být již samotný výběr masa. Jistě, že si můžete udělat steak z kuřecího, vepřového nebo z tuňáka. Ale steak v pravém slova smyslu je ten z hovězí.

Nejlepší maso na steak je ze svíčkové nebo z roštěnce. Můžete však použít i maso z kýty, jako je např. květová špička.

Z ledničky rovnou na pánev

Pánev nebo gril je pořádně rozpálený a vy si jdete pro koupenou flákotu masa do lednice. Vážně! Maso nikdy nesmí z lednice přímo na oheň! V opačném případě bude steak nedodělaný, na povrchu zašedlý a chuti ani nemluvě, bude to peklo na talíři!

Tenkým plátkům masa stačí půl hodinka odležení v pokojové teplotě. Tlustší flákoty masa (3 cm a více) vyžadují hodinky i dvě. 

priprava-steaku-1

Hodně koření záruka skvělé chuti

Už třesete steakovým kořením nebo hůře grilovacím? Myslíte si, jaká to bude bomba? Omyl. Steakové maso je špičkové a oblíbené právě pro svou fantastickou chuť masa. Stačí hrubá sůl a čerstvě namletý pepř. Hovězí maso toho snese hodně, takže se nebojte kořenit pořádně.

K dotvoření skvělé chutě pak použijte čerstvou bylinku, tymián či rozmarýn tomu dá sílu!

Na mírném plameni se to udělá lépe

Pánev i gril musejí být rozpálené až se z nich bude kouřit. Na pánev olej žádný nedávejte, jen jím lehce potřete maso. Pokud byste neměli pro přípravu steaku dostatečnou teplotu, maso by se nezatáhlo a všechna šťáva by vytekla ven.

Ke konce opékání steaku stačí přihodit kostku studeného másla, vytvoří se perfektní omáčka. 

Hotový steak poznám od oka

Nepoznáte. Vše je to o vyzkoušení a dodržení času. I když samozřejmě je to také o velikosti masa a rozpálení pánve/grilu. Profíci poznají propečení steaku podle dotyku, ale to chce hodně hodně zkušeností. Ideální je použití vpichového teploměru, podle vnitřní teploty poznáte, jak na tom maso uvnitř je.

priprava-steaku-2

Hned to nakrájím, dokud je to ještě teplé

Po dopečení nechte maso odpočinout. Pokud rozkrojíte ihned, veškerá šťáva vyteče a je po dokonalé chuti! Maso nechte odpočívat 10 až 15 minut. Vyplatí se to!

Jak má tedy vypadat správná příprava steaku? Tato geniálně jednoduchá příprava doma a na pánvi vás nadchne!

!AdSense – after content



O autorovi

redaktor

O všem možném pro Vás píše tým z internetového magazínu www.muzskystyl.cz

O nás

 

MužskýStyl.cz už od roku 2013 pravidelně přináší novinky ze světa pánské módy, oblékání, vztahů a žen, zdraví a sportu, dobrého jídla a pití, zábavy, bydlení, financí a další zajímavá témata, která každému správnému gentlemanovi nesmí uniknout. Mužský styl udává styl, trendy tak, abysme my chlapi šli s dobou, která se mění ze dne na den. Avšak my jdeme s dobou a nic nás nezastaví!






Chceš moderní hodinky s chytrými funkcemi? Stylové Apple Watch SE 2022 jsou tu pro tebe!

Styloví muži, potřebují občas vypadnout s partou a strávit volný víkend někde na chatě. Ideální příležitost na pánskou jízdu je podzimní vinobraní. Skvělou párty zažijete, když si najdete ubytování na Jižní Moravě v pěkném vinném sklípku, kde se dobře najíte, pobavíte a navíc otestujete kvalitní vínka při degustaci. Pokud vinobraní nestihnete, rezervujte si chaty na Silvestra, kde s partou oslavíte příchod nového roku a k tomu si v případě vhodných sněhových podmínek výborně zalyžujete.