Jaké jsou nejnovější vinné trendy?
Víno je bráno jako nejdůležitější nápoj našeho života. Vždyť i v Bibli je svědectví o tom, jak první den Bůh stvořil svět a čtvrtý je už Noe zcela ovíněn. Víte, jaké jsou nejnovější vinné trendy?
I když se považujeme za národ holdující pivu, bez vína si zásadní okamžiky života neumí představit asi žádný muž.
Stejně tak jako pánské oblečení, i víno podléhá módě a trendům. Každá z dekád upřednostňuje jiný druh vinného moku – jednou je in více červené, jindy bílé. Aktuálně však frčí i další druhy vína.
Obsah článku
Český nešvar
Oproti jiným evropským vinařským oblastem, je u nás rozšířený nešvar spočívající v pití polosuchých a polosladkých vín. Často jde ale o moky nevalné kvality, které kromě cukru nenabízí žádný chuťový zážitek. Cukrem se také zakrývají mnohé nedostatky.
Naštěstí stále více mužů vyhledává suchá vína, která se vyznačují větším charakterem a elegancí. Obsahují také méně siřičitanů, které jsou příčinou ranní bolesti hlavy. Trendem je pití sušších, lehčích vín s menším obsahem alkoholu, která jsou mnohem snáze pitelná.
Víno by člověka nemělo unavit, ale povzbudit. Foto: Pinterest
Šumivá vína
Mezi nejrozšířenější bubliny patří prosecco. Ale asi je jasné, že není prosecco jako prosecco. Náš trh je poměrně dobře zásobený lacinými “šumáky“, která jsou chuťově prázdná a tak nějak obyčejná. Dobré prosecco je zajímavé a příjemně excentrické.
Růžová vína
Stále zvětšující oblibě se těší víno růžové, které ještě před pár lety nebylo vůbec tak běžné. Své milovníky odměňuje lehkou, šťavnatou chutí. Ochutnali jste už suché roséčko s nervní kyselinkou a výrazným aroma?
Oranžová vína
Za aktuální trend se dá označit i oranžové víno, jehož název je nepřesný, ale vžitý. Jde o bílé víno, které se připravuje metodou typickou pro červené víno. během výroby tak dochází k delšímu kontaktu slupek hroznů s kvasícím moštem. Hrozny bílých odrůd pak propůjčují vínu oranžové či sytě žluté odstíny. Oranžová vína mají vyšší obsah tříslovin a bohaté, nevšední aroma.
Autentická vína
Oblíbená vína, kterým se přezdívá autentická, vznikají s minimální ovlivněním na vinici i ve sklepě. Používají se pouze biologické postřiky a ve sklepě se pak vylučuje většina z aditiv. Vznikne tak autentické víno odrážející daný region. Milovníci vína je vyhledávají proto, že je tato kategorie velmi pestrá, s celou škálou originálních vín, za nimiž stojí menší, tradiční vinaři.