Cuketa a recepty z cuket
Nyní je období, kdy dozrávají na zahrádkách většiny zahrádkářů cukety. Cuketu tvoří hlavně voda a to až z 90%, vláknina a řada vitamínů. Je to ideální zelenina pro přípravu vegetariánských pokrmů. Úroda je jako vždy obrovská a proto je dobré znát více než jeden recept, protože cukety se nyní stávají hlavní ingrediencí našich jídelníčků. Co si tedy z cukety připravit? Nechte se inspirovat recepty z cuket:
1. Cuketový koláč:
Ingredience na přípravu:
- půl kila brambor
- 2 cukety
- 100 g strouhaného sýra
- 2 vejce
- 1 smetanu ke šlehání
- špetku mleté pálivé papriky
- kousek másla
- mletý pepř, sůl
Postup přípravy: Cukety a brambory oloupeme a nakrájíme na kolečka. Do pekáče dáváme postupně brambory a cukety v jednotlivých vrstvách a zalijeme mixem ze smetany, vajec, sýra a papriky. Na povrch dáme máslo a pečeme asi hodinu při střední teplotě.
2. Nákyp z cukety:
Ingredience na přípravu:
- 1 cuketa
- 150 g tvrdého sýra
- 3 vejce
- 3 stroužky česneku
- 1 cibule
- 1 kypřící prášek
- olivový olej
- hladká mouka
- pepř, sůl, sladká paprika, kmín, majoránka
Postup přípravy: Cuketu omyjeme a nastrouháme nahrubo i se slupkou. Přidáme nastrouhaný sýr a cibuli nakrájíme na jemno a osmahneme na oleji. Přidáme k cuketě, potom přidáme vejce, kypřící prášek a koření a vše pečlivě zamícháme. Zahustíme moukou a těsto nalijeme na vymazaný plech. Pečeme při teplotě 180 stupních, dokud není povrch hezky zlatavý.