Tipy na přípravu skvělého pohoštění
Pokud nejste žádný velký kuchař a přesto chcete připravit skvělé pohoštění k vínu či pivu, pak vás jistě bude zajímat náš následující článek. Poradíme vám, jak by mělo vypadat ,,prkýnkové’’ pohoštění a co by v něm určitě nemělo chybět!
Čekáte návštěvu, na které vám záleží?
Pak jistě přemýšlíte, co připravit k zakousnutí. I když nejste žádný velký kuchař a prostory kuchyně navštěvujete pouze, když jdete do ledničky, přesto můžete připravit báječné pohoštění, které bude stylové a bude chutnat.
Řeč je tu o uzeninovém a sýrovém prkýnku, které vytvoříte jednoduše za pár minut. Aby mělo takové pohoštění úspěch, je důležitý výběr uzenin/ syrů a jejich úprava na prkýnku.
Obsah článku
Uzeninové prkýnko
Obložený talíř nebo prkýnko by mělo být seskládáno z několika druhů salámů, uzeného masa, paštik a klobás. Vše by mělo být nakrájené na tenké plátky nebo kostičky. Záleží jen na vás, které formě úpravy dáte přednost.
Kolik čeho?
Velmi důležité je odhadnutí množství. Záleží na tom, jak početná vaše návštěva bude, také je podstatné, jak dlouho se u vás zdrží. Raději připravte občerstvení více. Přeci jen je snesitelnější, když něco zbude, než když nebudete mít, co na stůl dát.
Tipy
Jaké potraviny koupit, záleží na vaší chuti. Pokud máte rád klasické salámy a další uzeniny, udělejte prkýnko z nich. V případě, že chcete připravit občerstvení tak nějak na úrovni, pak volte kvalitní a méně známé značky.
Doporučujeme:
Uzené maso
Coppa (uzená vepřová plec), Jamon Serrano (španělská šunka), Prosciutto(itaslká šunka), Mocetta(uzená hovězí svíčková)
Salámy
Zkusit můžete například španělské Dry chorizo, Finochietta, Rosetta de Lyon, Casalingo, Felino
Paštika
Paštika je směs vařeného mletého masa spolu se zeleninou, ořechy, lanýži… . Konečným výsledkem je krémová roztíratelná pasta, která má skvělou a netradiční chuť. Skvělé je také na paštice to, že se dá zakoupit pouze jeden plátek, což je cenově dostupná možnost pro každého. Kvalitní paštiky lze zakoupit v různých specializovaných obchůdcích nebo dobrých domácích řeznictvích.
Přílohy
Pečivo – Jako přílohu je vhodné zvolit pečivo (může být i několik druhů). Pečivo podávejte nakrájené připravené poblíž prkýnka.
Sterilizované něco – k uzeninám a masům chuťově lahodí sterilizovaná zelenina. Mějte alespoň jeden druh, připravte nakládané okurky, houby, olivy, cibulku nebo cokoliv jiného, co vás napadne, nebo máte ve svých zásobách.
Hořčice – Na výběr jsou hořčice různých druhů i chutí. Zkuste kombinaci pikantní, jemné ochucené hořčice. Podávejte po lžících na prkýnko hned vedle masa a uzenin.
Víno a pivo – Podávejte své oblíbené značky, které vám chutnají a máte je vyzkoušené. Pokud si nevíte rady, poraďte se s prodávajícím.
U tohoto pohoštění je důležitá různorodost a hezký vzhled. Stejně tak jako prkýnko uzeninové lze připravit i prkýnko sýrové. Pokud čekáte návštěvu složenou z milovníků masa a zároveň z vegetariánů, pak připravte obě verze pohoštění.
Už víte, jaké pohoštění připravíte své návštěvě?