Jak uskladnit česnek?
Česnek je součást téměř každého českého receptu. Česnek jako ochucovadlo dá každému pokrmu tu správnou chuť. Pokud nakupujete česnek tuzemský a v dostatečných zásobách, pak jistě dumáte nad tím, jak ho uskladnit, aby vydržel co nejdéle. Máme pro vás pár zaručených uskladňovacích tipů!
Česnek se používá nejen jako tradiční ochucovadlo pokrmů, je skvělý také jako součást léčby mnoha nemocí. Babské rady doporučují česnek v mnoha podobách. Ať už česnek používáte pro posílení imunity, ochranu před upíry nebo klasicky do jídel, je důležité mít česnek dobře uskladněný.
Tip: Pokud si zatím vlastní česnek nepěstujete a rádi byste ho na svojí zahrádce vyzkoušeli pěstovat, přečtěte si o 16 nejrozšířenějších odrůdách česneku a jejich charakteristice a chuti, specifikách pěstování i termínu sklizně.
Správné skladování česneku
Zaručí, že česnek bude mít plnou chuť a vůni. Jeho skvělé vlastnosti využívané v kuchyni i při léčení budou uchovány. Správně uskladněnému česneku nehrozí plíseň ani kažení. Zdá se, že správné uskladnění je klíčové, jak má tedy vypadat?
Existuje několik způsobů uskladnění, z nichž každé vyhovuje někomu jinému. Pojďme si říct, jak česnek skladovat!
Prvním a nejdůležitějším uvědoměním je, že česnek nesmí být uchováván ve vlhkém prostředí. Neřiďte se tedy radami, které lze najít v různých diskusích. Sklep a podobné prostory jsou naprosto nevyhovující pro skladování česneku.
Pozn.: Česnek je cibulovina, které vlhko nesvědčí. Způsobuje plesnivění a kazivost.
Moudřejší o toto poznání, vyhledejte místo suché. Takové místo je například v kuchyni na skřínce od koření apod. V suchém prostředí vám česnek vydrží několik měsíců ve stále stejném stavu. Nevysuší se, neztratí pevnost, chuť ani vůni.
Po vybrání místa, je důležité také vybrat způsob umístění česneku. Možností je opět celá řada, nejčastěji se česnek pověsí na provázek do spíže, nebo se využije jeho tvrdých stonků. Pokud u paliček česneku necháte stonky, pak můžete česnek dát do vázy a tu pak u umístit na klidné a suché místo. Mnoho z nás nakupuje česnek svázaný do věnců, věnec pak stačí pověsit do suchého prostředí.
I v případě, že palici česneku rozeberete na stroužky, máte stále možnost správného skladování. Jednotlivé neoloupané stroužky česneku lze dát do suché nádoby. Tu si pak můžete nechat v poličce v kuchyni, kam vám nejde pára od vaření nebo jí umístit do spíže.
Kolik stupňů česneku svědčí?
Česnek by se měl uchovávat v teplotě od 15 do 20 stupňů Celsia. Příišné horko ani chlad mu nesvědčí.
A jak uchováváte česnek vy?
Zdroj obrázku: Flickr.com/Aldo Zanini
Napsala: Lucie Drozdová