Sekaná z mletého masa – recept
Sekaná má své místo v každé české kuchařce. Stačí pár surovin a skvělý oběd nebo večeře je na stole. Jak si připravit pravou českou sekanou, která bude mít úspěch u všech strávníků, zjistíte v našem článku.
Sekaná z mletého masa je oblíbenou českou pochoutkou, která jde jíst teplá s pečeným bramborem nebo třeba bramborovou kaší, ale ani studené sekané s chlebem a horčicí nelze odolat.
Připravili jsme vám jednoduchý recept na tradiční sekanou, která je za pár minut připravená na to, jít do trouby.
Sekaná z mletého masa
Na sekanou budete potřebovat: 1 kg mletého masa (nejlépe kombinace vepřového a hovězího), 100 g slaniny, 1 velkou cibuli, 1 vejce, 4 stroužky česneku, 2 plné lžíce majoránky, 2-3 lžíce plnotučné hořčice, 2 lžíce strouhanky, sůl a pepř
Na směs k potírání budete potřebovat: 3 lžíce plnotučné hořčice, 2 lžíce sladké papriky, zhruba 2 lžíce oleje
Nejdříve ze všeho
si rozpalte pánev a na kapce oleje opečte na drobno nakrájenou slaninu a cibuli. Stačí 2 minuty, cibule zesklovatí a slanina pustí chuť a vůni.
Do hluboké mísy dejte mleté maso, spolu s opečenou slaninou a cibulkou, vejce, strouhanku, rozmačkaný česnek, horčici a všechno koření. Pořádně promícháme, aby se vše spojilo v jeden celek.
Pozn.: Těstem párkrát hoďte do mísy tak, aby se z těsta vytlačil veškerý vzduch a sekaná tak v troubě nepraskla.
Těsto vytvarované ve vodě namočenýma rukama do podlouhlé šišky je nutno ještě potřít směsí z hořčice, oleje a sladké papriky. Pak už dejte sekanou na pečící papír do zapékací mísy nebo hlubšího pekáčku péct na 180 °C (může být odkrytá).
Během pečení
je nutné sekanou potírat směsí a podlévat vodou nebo vývarem.
Má sekaná místo ve vašem jídelníčku?
Zdroj obrázku: Flickr.com/maudr
Napsala: Lucie Drozdová