Doutníky
Doutník, to je hustý kouř s netradiční chutí i vůní, který milují muži i ženy ze všech koutů světa. Pro někoho je doutník životní styl, pro jiného součást slavností příležitosti. Zjistěte, v čem je kouzlo doutníku a další zajímavé informace v našem článku.
Asi všem je známo, odkud jsou ty nejlepší doutníky. Kuba to je pro výrobu doutníků země zaslíbená. Právě Kuba je totiž pro pěstování tabákových listů nejvíce vhodná, tamní podnebí a půda dává možnost výroby doutníků té nejvyšší kvality, které se poté dováží do těch nejvzdálenějších zemí světa.
V dnešní době existuje mnoho značek doutníků. Jejich výrobní postup se příliš neliší, to co si jednotlivé společnosti střeží jako oko v hlavě, je složení tabáku. Mixování až 10 různých druhů tabákových listů dává možnost vzniknout různým druhům doutníků, tedy jejich různé chuti. Doutníky by se dali obecně rozdělit do dvou skupin, a to doutníků suchých(strojově vyráběných) a vlhkých.
Výroba doutníku
K výrobě doutníku je zapotřebí náplň, vázací list a krycí list.
Náplň suchého doutníku je vytvořena až z 10 různých druhů tabákových listů, zatímco u vlhkého doutníku je náplní pouze jeden celý list stočený do svitku.
Vázací list je tvořen jedním listem nebo také proužkem listu, který drží náplň tabáku pohromadě. Vázací list musí být velice pružný, aby mohl náplň pevně obepnout. Vázací list spolu s náplní tvoří dohromady tzv. panenku.
Konečnou podobu zajistí list krycí, kterým se ,,panenka’’ omotá. Krycí list by měl být žilnatý a příjemný na dotek. Je to právě krycí list, který také dotváří konečnou chuť doutníku. Na krycí list se poté nalepí ještě prstýnek, což je nálepka označující značku doutníku. Prstýnek také rozděluje část těla a hlavy doutníku. Přičemž hlava doutníku patří do úst. Hlava doutníku se u suchých a vlhkých doutníků liší. Na hlavu vlhkého doutníku se uzavírají čepičkou, která se před kouřením odstřihne. Suché doutníky jsou už odstřihnuté z výroby, a proto jsou už bez čepičky.
Na výrobu doutníku se můžete podívat ve videu.
Jak doutník skladovat?
Skladování doutníků se opět liší v závislosti na typu. Suchý doutník nevyžaduje žádné speciální podmínky. jeho trvanlivost je téměř neomezená. Stačí jej míst na suchém místě do 20 stupňů Celsia daleko od aromatických zdrojů, od kterých by mohl natáhnout doutník cizí pachy. Naproti tomu doutník vlhký potřebuje umístění ve speciální skřínce zvané humidor. Tato skřínka je vybavená teploměrem a vlhkoměrem, v jejím obsahu také najdete vlhkou houbičku, která pomáhá držet potřebnou vlhkost.
Pokud je vlhký doutník špatně uskladněn, ztrácí se jeho vlastnosti. Při uskladnění v přílišném vlhku se doutník špatně kouří, jelikož netáhne a nepravidelně hoří. Také je vysoká pravděpodobnost vzniku plísně. Ale i přílišné sucho vlhkému doutníku škodí. Nadměrné vysušení způsobuje ztrátu chuti i vůně doutníku.
Kouříte doutníky?
napsala: Lucie Drozdová