Při tvorbě zdravého jídelníčku nezapomínejte na olivové oleje
Trápí Vás starosti s cholesterolem a rád byste se vyhnul lékům? Zkuste změnit Váš jídelníček a zařaďte do něj také přípravu jídla na olivovém oleji.
Proč používat olivové oleje?
Olivový olej patří k nejzdravějším surovinám na světě a právem se mu tedy přezdívá tekutý zázrak. Olivový olej je zdrojem vysokého množství mono-nenasycených mastných kyselin a vitamínu E. Obsahují také vitamíny A, D a K. Napomáhá také některým dalším vitamínům rozpustným v tucích v jejich vstřebávání do organismu. Pro své složení je hojně využíván nejen v gastronomii, ale rovněž v léčitelství, farmacii a kosmetickém průmyslu. Olivový olej představuje především základní surovinu ve středomořské kuchyni. Své nezastupitelné místo však zaujímá také v české kuchyni. V oblibě jej mají především ti, kteří chtějí žít zdravě. Je vědecky dokázáno, že olivové oleje působí preventivně před kardiovaskulárním a nádorovým onemocněním, snižují hladinu cholesterolu, podporují funkci žlučníku a mají rovněž detoxikační účinky.
Jak se od sebe liší olivové oleje z pokrutin a panenské olivové oleje?
Kvalitní olivové oleje můžete zakoupit v e-shopu společnosti BMC Brno. Kromě toho zde katalog.bmcbrno.cz/spanelske-olivy/ můžete pořídit také kvalitní olivy španělská vína Old Porter. V sortimentu společnosti BMC Brno zboží najdete extra panenské olivové oleje i olivové oleje z pokrutin. Rozdíl mezi zmíněnými druhy olivových olejů spočívá v jejich zpracování. Oleje z pokrutin se získávají smícháním rafinovaného olivového oleje z pokrutin a panenského olivového oleje. Extra panenské oleje jsou lisovány z celých plodů téměř zastudena a hodí se, jak pro studenou, tak teplou kuchyni. Při jejich ohřívání by se neměla přesáhnout teplota 210 °C.
je