L-Arginin nejen pro sportovce. A jak poznat, že je ho v těle nedostatek?
L-Arginin je klenot mezi aminokyselinami, která je tolik potřebná pro správné fungování těla, ale stejně je lidmi často opomíjená. Jen málo z nás ví, proč bychom ji měli užívat, a jakou roli v organismu hraje. Arginin je blízký převážně kulturistům a sportovcům, jako pomocník při budování a regenerování svalstva. Zkusme tedy společně zjistit, proč by jej neměli užívat pouze sportovci, ale i kdokoli jiný. A také, jak zjistit jeho možný nedostatek.
Něco málo pro pochopení o L-Argininu
Tato semi-esenciální aminokyselina se v těle tvoří sama, ale pouze tehdy, pokud tělo nezatěžujete pravidelným svalovým cvičením, chronickým onemocněním – hypertenzí, diabetes, zvýšenou fyzickou námahou, onkologickým stavem a jinými. Zkrátka, pokud se nějaký z výše uvedených stavů týká i vás, produkce Argininu je zastavena či omezená, proto je důležité jeho doplnění pomocí potravy nebo doplňků stravy.
A kde můžeme Arginin v potravinách najít? Přirozeně se nachází v dýňových semínkách, sóji, cizrně, hrášku, červeném masu, vejcích a oříškách. V případě, že netrpíte žádným výše zmíněným stavem, jíte každý den pestrou stravu, jeho nedostatek se vás netýká. Tkáně ledvin a jater jej stačí vytvářet, aby ho tělo mělo dostatek.
Vlastnosti a nedostatek L-Argininu
Mimo vytváření oxidu dusného, který rozšiřuje cévy a tím zajišťuje jejich lepší průchodnost, také podporuje vytváření růstového hormonu, dřívější rekonvalescenci, paměť, ale i imunitní systém. Již výše bylo zmíněno, že tělo tuto aminokyselinu dokáže vytvořit samo, pokud ale nikoli, může se projevit svalová slabost, úbytek svalové hmoty, špatná paměť, špatně se hojící rány, lámání vlasů a nehtů a snížená sexuální výkonnost.
Ideální bude, když nejlepší Arginin doplníte stravou nebo doplňky, které jsou čisté a neobsahují zbytečné konzervanty, barviva a jiné chemické látky.