Svatomartinská husa – Víte, jak jí připravit?
Víte, jak jednoduše připravit svatomartinskou husu?
Tento pokrm má v naší zemi dlouholetou tradici, je proto skoro povinnost umět husu připravit! Poradíme vám, jak na to!
Svatomartinská husa s ovocem
Co budete potřebovat: 4 kg vážící husu, 1/2 kg jablek nebo hrušek, 250 g švestek, 2 čajové lžičky majoránky a rozmarýnu, sůl, kmín
Přípravu je snadná, zvládne ji každý muž – gurmán!
1. Husu řádně omyjte a osušte. Vnitřek i celý povrch husy okořeňte solí, kmínem a bylinkami a nechte několik hodin (ideálně přes noc) v chladném prostředí. 2 hodiny před pečením nechte v pokojové teplotě. Troubu vyhřejte na 130°C.
2. Ovoce oloupejte a nakrájejte, švestky rozpulte a vypeckujte. Část ovoce nacpěte do husy a husu dejte (prsy dolů) na rošt do připraveného pekáčku, přiklopte a pečte 4 – 6 hodin.
3. V polovině doby pečení propíchejte husu vidličkou, aby mohlo sádlo vytékat ven, vzniklou šťávou polévejte husu, přebytek sádla z pekáče odebírejte.
4. Ke konci pečení obsypte husu zbylým ovocem.
5. Husu podávejte se zelím a knedlíky.
Dobrou chuť!