Čaj nepomáhá jen s nachlazením
Při škrábání v krku nebo rýmě téměř automaticky sáhneme po horkém čaji. Jeho skvělou chuť si však díky moderním technologiím můžeme vychutnat kdykoli, nejen, když jsme nemocní.
Čajovník i ovoce
Obrovský výběr druhů, příchutí i možností přípravy dělá z čaje velmi univerzální nápoj, který milují lidé po celém světě. A i když bychom měli za čaj považovat pouze nápoj připravený z listů čajovníku, vžil se tento název i pro jakýkoli odvar či výluh bylin a ovoce. Ne všude se totiž daří čajovník pěstovat a proto se lidé naučili používat i jiné rostliny. Jeho cesta až do naší kuchyně je dlouhá, od sběru a zpracování až po přepravu potrubím k balicím linkám a expedici. Vybírat můžeme z jednodruhových čajů nebo připravených směsí, které jsou často kombinované také s kořením či ovocem. I tyto směsi, které mají předem stanovený poměr jednotlivých surovin, se rychleji a s minimem chyb připravují s využitím moderních technologií a potrubí z nerez oceli, které každou surovinu přivede k mísícím nádobám. Připravovat a vážit vše ručně by zabralo mnoho času a s největší pravděpodobností by nebylo možné uspokojit poptávku, která po čaji je.
Potrubím rychleji
Kdy a kdo přesně čaj připravil poprvé se neví informací o historii čaje je, na rozdíl od kávy, velmi málo. Předpokládá se , že už v dobách, kdy si lidé podmanili oheň, házeli do horké vody listy stromů a keřů, různé bobule, kořínky a rostliny, které našli a tento odvar popíjeli. Kroniky nesou spíše legendy než reálné informace, první zmínka o čaji se objevuje až v roce 350 v čínském slovníku. Do Evropy se čaj dostal až kolem roku 1610, v 17. století ho pila šlechta a teprve v 19. století se zakládaly čajové plantáže. V dnešní době nelze již spoléhat jen na lidské ruce, se sklizní i úpravou musí pomáhat stroje a další technologie. I potrubí je způsob, jak urychlit přepravu z jednoho konce výrobní haly na druhý, protože pokud by se vše mělo vozit na paletách a v pytlích, zabralo by to mnohonásobně více času.
Možná nás nikdy nenapadlo přemýšlet, jak dlouhou cestu musí čaj urazit než se dostane do našeho šálku a můžeme si ho vychutnat. Horký nápoj se využívá i na různé zdravotní neduhy, problémy s trávením, lepší usínání či naopak povzbuzení a vliv má i na naši náladu.