Domácí lučina aneb jak vyrobit domácí sýr?
Ochutnali jste již domácí sýr? Přinášíme vám ten nejednoduší recept na domácí sýr typu české lučiny. Vyzkoušejte ho i vy!
Výroba domácího sýru se může zdát jako pracná činnost, která se ve finále nemusí ani podařit, ale je tomu právě naopak.
Labneh
je sýr vyrobený z jogurtu. Může se mu také říkat jogurtový sýr a mnozí by ho přirovnali k české lučině, i když společného mají jen velmi málo. Podobnost lze vidět pouze v nadýchaném vzhledu.
Výroba tohoto sýru je velice, velice jednoduchá!
Potřebujete velký bílý holandský jogurt, čisté plátýnko, velké sítko, misku.
A to je vše!
Samotná příprava domácího sýru není o nic delší než seznam potřebných věcí.
Připravíte si mísu a do ní dáte sítko vystlané plátnem, poté do plátna vyklopíte celý jogurt. Zakryjete a dáte na 24 hodin do ledničky.
Pozn.: Plátno můžete svázat a pak není nutné mísu přikrývat.
To co zůstane po uběhnutí 24 hodin v plátýnku je hotový sýr Labneh. V míse pak najdete odkapanou syrovátku, kterou lze vypít nebo použít na smoothie s ovocem.
Konzumace sýru Labneh
Hotový sýr lze připravit na řecký způsob, kdy se udělá do sýru dolík a do něj se nakape hojné množství olivového oleje, kolem pak rozložte nakrájené olivy. Podává se s čerstvým pečivem.
Labneh však můžete doplnit i o nakrájenou pažitku nebo jinou oblíbenou bylinku, společně promíchané pak lze použít jako vynikající jemnou pomazánku.
Máte rádi domácí sýry?