Domácí majonéza
Majonéza je často kupovaná. Ale proč? Vždyť její příprava je opravdu snadná a výsledná chuť je prostě… božská! Překvapte všechny doma domácí majonézou a už nikdy o vás, jako o kuchaři, nebude pochybovat!
Co tedy budete na domácí majonézu potřebovat? Zcela základní ničím nepřibarvenou majonézu získáte pouze ze dvou ingrediencí!
Majonéza na 2 větší nebo 3 menší porce se skládá z:
1 žloutku a 100 ml oleje, nejlépe toho slunečnicového a kvalitního
Dále na alespoň nějaké dochucení trochu soli a citrónovou šťávu ze čtvrtky citrónu, variantou může být i polévková lžíce octu.
Úspěch přichází se správnou technikou!
Příprava majolky, která pohladí jazýček, je pouze a jen ve správném technice a trpělivosti. Připravte si čistou mísu, metlu a ‘’odpočinutou ruku’’. Následná práce spočívá v tom udělat ze žloutku a oleje kámoše, kteří vytvoří nadýchanou emulzi. Cíl je jasný, jde se na to!
1.Do připravené mísy vložte dokonale očištěný žloutek od bílku. A ten začněte rozmíchávat metlou. během počátečního míchání přikápněte opravdu pouze pár kapek oleje a míchejte a míchejte.
2.Najednou, když už začínáte ztrácet nervy a v myšlenkách si představujete, jak hmotu lijete do odpadu, začne hmota houstnout. V tomto momentě začnete oleje přilévat v tenkém praménku více.
3.Třetí fáze míchání je spojená s hustou hmotou, která se začíná na metlu lepit. To je čas pro ocet nebo citrónovou šťávu. Za neustálého míchání ji tedy zředíme a opět začneme přilévat olej.
4.Přichází cílová páska v podobě druhého zhoustnutí, které se pevně drží na metličce. A to už v sobě můžete popustit pocit, že jste naprostý machr a už vás nic jen tak nerozhodí.
Majolku lze podávat k mnoha pokrmům, přesně tak, jak jste zvyklí. Přejeme dobrou chuť!
Jak se vám podařila domácí majonéza? Napište nám své poznatky do komentářů pod článkem!