Houby rostou – Houbové rizoto
I když jsme letos na tu houbařskou sezónu museli čekat, konečně můžeme říct, že houby rostou. Pokud nevíte, jak úrodu hub zpracovat, máme pro Vás tip, na jednoduchou a rychlou mňamku, kterou zvládne každý chlap.
Kromě tradičních houbových pochoutek, jako je houbový guláš, houbová omáčky, smaženice a nebo klasické houbové řízky, si můžete ukuchtit houbové rizoto, které je opravdu snadné k uvaření a lehké k trávení.
Houbové rizoto
Suroviny:
- 1 nadrobno nakrájená středně velká cibulka
- 4 lžíce oleje nebo másla
- 3 stroužky nadrobno nasekaného česneku
- 200 g kulatozrnné rýže
- 500ml horkého zeleninového vývaru
- 500 g očištěných a nakrájených hub – nejlépe hříbků
- sůl a pepř
- citronová šťáva
- plátky parmazánu
Postup:
V hlubším hrnci si rozehřejte 2 lžíce másla nebo oleje.
Přidejte cibulku a česnek a chvíli restujte.
Přidejte rýži a promíchejte tak, aby se všechna zrnka rýže obalila v tuku.
Přilijte polovinu vývaru a přiveďte k varu. Přidejte sůl a pepř a nechte pod pokličkou vařit zhruba 15 minut.
Podle potřeby přilijte vývar.
Během vaření rýže si na pánvi rozehřejte zbývající tuk.
Přidejte houby a duste je do měkka.
Houby osolte a opepřete, dochuťte šťávou z citrónu.
Uvařenou rýži přidejte k houbám, zamíchejte směs dohromady a ještě chvíli nechte dusit směs pod pokličkou.
Hotové rizoto posypte hojně parmazánovými plátky a podávejte.