Jak poznat kvalitní olivový olej?
Olivový olej je základem mnoha vynikajících pokrmů a jídel. Ale, aby olivový olej dodal jídlu správnou chuť, je třeba volit ty opravdu kvalitní a my vám poradíme, jak ho poznáte!
Ať už budete olivový olej používat jako základ omáčky na těstoviny, nebo ho použijete pro závěrečné dochucení salátu či pizzy, vždy je důležité používat olej kvalitní. Bohužel v obchodech můžete narazit na olivové oleje v různých kvalitách a cenových relacích.
Podle čeho vybrat skutečně kvalitní olivový olej?
1.První věcí, která ukazuje kvalitu olivového oleje je obal. Tento druh oleje by se měl prodávat vždy ve skleněném obalu. Extra panenský olivový olej je velice citlivý na světlo, a proto by mělo být sklo zabarvené.
2.V obchodech můžete narazit na několik druhů olivového oleje:
- Extra panenský (extra virgine) – Je nejkvalitnější, lisuje se za studena a tím si tak uchová všechny cenné látky, není chemicky upravován.
- Panenský (virgine) – Nižší kvalita plodu, přesto stále ještě vhodná varianta pro váš stůl. Tento druh je také lisován za studena, bez chemických úprav.
- Rafinovaný (rafined) – Plodů horší kvality, olej se z nich získává za pomoci tepla a mechanického tlaku. Olej je upravován chemicky.
- Olivový (olive oli nebo olio di oliva) – Jedná se o směs rafinovaného a panenského oleje. Na obalu najdete nápis „Made from refined olive oils“.
- Olej z pokrutin (pomace nebo sansa d´oliva) – Olej získáný z lisovování slupek a pecek oliv. tento typ je určený pro technické účely.
3. Vaší pozornosti by neměly unikout ani údaje na etiketě. Především pak ukazatel kyselosti vypovídá o kvalitě oleje. Dobrá kvalita má aciditu okolo 1%, ta nejlepší se pohybuje okolo 0.3%. Další důležitou věcí je také trvanlivost. Doba trvanlivosti by neměla překročit hranici 18 měsíců, pokud je delší, vypovídá to o chemickém úpravě oleje. Extrémně kvalitní oleje vyrží pouze jeden rok.
4. Podle vzhledu oleje kvalitu pravděpodobně nerozeznáte. Kvalitní olej může být tmavý i světlý, hustý i tekutější. Občas se lidí děsí usazenin nebo zákalu v láhvi, ale ty bývají způsobené skladováním v nízkých teplotách, pokojová teplota všechny usazeniny rozpustí.
5. Jako poslední parametr kvality lze označit cenu. Cena kvalitního oleje se pohybuje okolo 120 Kč za půl litru. Olej rafinovaný pak stojí okolo 50 Kč za půl litru.