Jak poznat skutečně kvalitní čaj?
Chcete zažít skutečně jedinečný zážitek s pití čaje? Pak je třeba volit skutečně kvalitní druh. Prozradíme vám, jak ho poznat!
I když se zdá, že svět ovládli milovníci kávy, na šálek kvalitního čaje ještě mnoho mužů nedá dopustit. A když kvalitního, tak skutečně kvalitního! Žádné hnědé patoky, které vzniknou vylouhováním sáčku z pochybným obsahem!
Obsah článku
Poznání kvalitního čaje v několika krocích!
Kde nakupovat?
Kvalitní čaj rozhodně nehledejte na pultech v supermarketu. Zde je prodáván čajový odpad, který sice je rychle vylouhovaný, ale to je asi tak všechno! Vhodné však ani nejsou malé obchody, kde je čaj skladován ve velkých skleněných dózách. Jejich časté otvírání způsobuje kontakt čajové směsi se vzduchem a tím ztrácí čaj na vůni i chuti.
Ty nejlepší čajové směsi koupíte ve specializovaném obchodě/čajovně, kde je čaj uskladňován do malých nádob, dobře utěsněných před vzduchem nebo je již připravený v uzavřeném obalu.
Odkud čaj je?
O výsledné chuti rozhoduje nejen to, jakým způsobem byly čajové listy sklizeny a zpracovány, důležité je i odkud jsou. Čajové plantáže naleznete v nížinách (low) i v horkých oblastech (high). Místo pěstování by mělo být vždy na obalu konkrétní směsi čaje. Chuť se samozřejmě liší v závislosti na tom, kde čajovník rostl.
Obecně však platí, že mezi nejsilnější a zároveň tedy nejkvalitnější čaje patří ty z vysokohorských oblastí. Ovšem i na čaji ze středních poloh (medium) nebo nížin si můžete pochutnat.
Typ čaje a jeho označení
Nejste si jistí, zda jste koupili kvalitní čaj? Mrkněte se na obal a hledejte značky ve formě písmen, ty vám o kvalitě produktu řeknou mnohé!
Písmeno P jako Pekoe (slovo, které označuje čajové lístky).
Dělí se na:
TGFOP – čaj vysoké kvality
FOP – kvalitní čaj, který je výrazný na chuť i vůni
OP – čajová směs dobré kvality
P – průměrně kvalitní čaj
PS – podprůměrný čaj, nízká kvalita
Písmeno B – jako slovo Broken (slovo označující termín Zlomkový čaj, který se liší kvalitou, velikostí atd.).
Stupnice kvality je stejná jako u čaje Pekoe ( BS – podprůměrný, OB dobrý apod.)
Písmeno F jako Fanning (slovo označující čajovou drť).
Písmeno D jako Dust (slovo označující čajový prach).
Jak už napovídá sám název jde o produkty velice nízké kvality.
Jaký čaj kupujete vy? Dopřáváte si ten nejlepší nebo se spokojíte s průměrem?