Jak vybrat kuchyňský nůž?
Kuchyňský nůž je patří mezi základní vybavení každé kuchyně a každý, kdo se alespoň jednou za čas v kuchyni mihne, se bez nože neobejde. Přečtěte si, čemu věnovat při výběru nožů pozornost.
Nákup kuchyňských nožů není zrovna levnou záležitostí, ale pokud zvolíte kvalitu, pak vám nože vydrží několik let. Aby kuchyňské nože sloužily, jak mají a vydržely co nejdéle, je třeba dodržovat několik pravidel nejen při výběru, ale i během jejich používání.
Kuchyňský nůž jako základ kuchyně
Široká nabídka nožů na trhu může být poměrně matoucí. Jak poznat, který nůž budete potřebovat? Řešením může být nákup celé sestavy nožů nebo lze nože přikupovat podle svých potřeb. Absolutním základem je nůž univerzální, který využijete na různé druhy potravin.
Jak vybírat?
Podle tvaru a délky nože lze poznat, k jakému druhu krájení je nůž určen. Jako univerzální lze označit menší nůž s rovnou čepelí, který lze využít ke krájení mnoha potravin. Skvělý je také nůž s dlouhou rovnou čepelí (cca 20 cm) a špičatým koncem.
Těžké kované nože s širokou čepelí lze využívat pro utření česneku, krájení bylinek atd. Obecně platí, že čím těžší a větší čepel je, tím méně síly je ke krájení potřeba. V případě, že chcete nůž na sekání, pak vybírejte mezi noži těžkými, se kterými se Vám však bude dobře pracovat.
Porcování bude hračka se správným nožem!
K porcování masa je třeba mít speciální porcovací nůž, ten má širokou, dlouhou a neohebnou čepel. Nůž na steaky má vroubkované ostří a vykošťovací nůž je dlouhý a tenký, díky tomu se přizpůsobí všem druhům masa.
Pečivo a zelenina
Čerstvý chléb a bagety se občas špatně krájí, pečivo se drolí a drobí. Díky noži s vroubkovaným ostřím bude krájení chleba, baget i dalšího pečiva rychlá a ‘’čistá’’ práce. S vroubky je vhodné krájet i zeleninu a ovoce. Řez je čistý a ovoce i zelenina přesně nakrájené.
Snadné nakrájení sýrů všech druhů
Nakrájet sýr na tenké stejně silné plátky je někdy celkem dřina, proto si pořiďte speciální nůž na sýry, který má čepel s vroubkovaným ostřím a otvory, díky kterým se sýr na čepel nelepí. Konec čepele by měl být zakončený vidličkou, díky které se sýr snadno servíruje.
Značka Fissler
Mezi kuchyňskými noži je značka Fissler špičkou. Německý výrobce kuchyňských nožů dodává vysoce kvalitní nože, které se vyznačují pečlivým řemeslným zpracováním, moderním designem a dlouhou životností.
Vybavte svou kuchyň kvalitním náčiním, nože Fissler vám dodají opět chuť vařit!