Jak zpracovat houby?
Přinášíme vám několik skvělých tipů, jak zpracovat a bezpečně uchovat houby až do další houbové sezóny.
Pokud si sebou nesete z každé návštěvy lesa košík plný hub, brzy budete řešit, jak to množství zpracovat.
Obsah článku
5 jednoduchých způsobů, jak zpracovat čerstvé houby
1. Sušení
Očištěné houby nekrájejte na plátky o šířce 3 mm a ty pak nechte usušit. Sušit můžete v sušičce nebo na plátech se sítí umístěných v tmavém prostředí a v průvanu. Dobře usušené houby se lámou, neohýbají.
Usušené houby je třeba uzavřít do sklenic, v plátěných sáčcích rychle plesnivý a ztrácejí chuť i vůni.
Sušené houby mají trvanlivost okolo jednoho roku. Po zalití horkou vodou je lze využít do polévek, omáček, masových směsí.
2. Zamrazení
Před zamrazením, je třeba houby očistit, pokrájet a také podusit na másle v hlubší pánvi nebo v mikrovlnné troubě. Poté je nutné houby zchladit, dát do vhodných sáčků nebo plastových dóz a následně zamrazit.
Houby vydrží chutné po dobu 6 měsíců. Během této doby je možné používat houby do polévek, omáček, nebo pro klasickou smaženici.
Pozor si dejte na neopracované lišky, ty během zamrazení zhořknou.
3. Zavaření v octě
Malé houby nejdříve uvařte v nálevu po dobu 20 minut. Nálev si připravte z litru vody, přidejte lžíci soli, nového koření, pepře, bobkového listu. V druhém hrnci si připravte nálev druhý. Na ten budete potřebovat ¼ octu, ¾ litru vody, plnou lžíci soli, 50 g sukru, bobkový list, nové koření, celý pepř, hořčičné semínko.
Houby nechte okapat a poté jimi naplňte sklenice určené k zavařování. Po naplnění zalijte připraveným nálevem s octem, pevně uzavřete a poté sterilujte 25 minut.
Houby vydrží až dva roky. Ideální jsou jako příloha k masovým pokrmům.
4. Houby ve vlastní šťávě
Houby nejdříve očistěte, nakrájejte a na hlubší pánvi opečte, dokud nepustí šťávu. Poté přikryjte pokličkou a nechte za občasného promíchání 20 minut dusit. Poté houby napěchujte do malých skleniček (sklenička by měla být po otevření celá spotřebovaná), zalijte šťávou z hub a sterilujte zhruba 50 minut.
Houby ve vlastní šťávě vydrží v chladu a temnu jeden rok. Lze je použít do omáček, polévek, k masu, omelet atd.
5. Pasta z hub
Očištěné houby nejdříve pokrájejte a poduste v troše vody. Podušené houby rozmixujte a lehce zřeďte vodou a poté povařte na prudkém ohni. okořeňte solí, pepřem, kmínem. Houby by měly být ve výsledku v tekuté pastě. Tu nalijte do skleniček a zavřete a otočte dnem vzhůru.
Houbová pasta vydrží zhruba jeden rok, kdy jí můžete používat do omáček, polévek, nebo k dochucení všeho, v rádi ucítíte houbovou chuť.
Jak konzervujete huby vy?