Jíst si jako PÁN – Jak na zeleninu, aby se dala s chutí jíst?
Zeleninu je nejlepší jíst syrovou. Ale když si chcete na zeleném opravdu pochutnat je nejlepší úpravou pečení či smažení. Dnes se podíváme, jak na zeleninu, aby se stala vaší oblíbenou pochoutkou na oběd i večeři.
Jak postupovat při tepelné úpravě zeleniny? Čemu se při smažení či pečení zeleniny vyhnout?
Obsah článku
Nejhorší chyby při úpravě zeleniny
Jistě už se v kuchyni nějaký ten pátek otáčíte, ale i tak oceníte drobné nasměrování. Ono totiž neznamená, že když zvládáte připravit perfektní steak, zvládáte i perfektní zeleninovou přílohu.
Nakrájet všechno na kostičky není nejlepší nápad
Už vidíte, jak na vašem talíři voní perfektně připravená zelenina? Aby byla směs opravdu skvělá, chce to pamatovat na to, že například mrkev se dělá úplně jinou dobu než cuketa. Tedy nelze mít stejně velké kousky různých druhů zeleniny. pak by se mohlo stát, že jeden druh bude “na kaši“ a druhý pěkně tvrdý.
Chcete-li si upéct všechnu zeleninu najednou, myslete na různé velikosti kostiček či nudliček. Mrkev užší, cuketu naopak silnější.
Smažení zeleniny chce stálý dohled
Cítíte se ve své kuchyni jako poloviční profesionál? I tak se smažící zelenině věnujte na 100%. Jinak by se vám mohlo stát, že zeleninka bude zkaramelizovaná jen z jedné strany. To nechcete!
Čtěte také: Hovězí se zeleninou máte hotové za 30 minut!
Olej teče proudem
Různá zelenina potřebuje různé množství (kvalitního) oleje. Kořenová zelenina vstřebá oleje výrazně méně, než třeba lilek. Aby vám zeleninka nechutnala jen po oleji, chce to používat olej s citem. Postupem času zjistíte, kolik která zelenina potřebuje, aby nebyla nasucho, ale ani nasáklá.
Pečenou zeleninu můžete použít jako zdravou přílohu k masu, nebo z ní udělat chutný obsah tortil. Je to na vás, obě verze jsou k sežrání. Foto: Pinterest
Mírný plamen, ať se to nespálí
Chcete mí zeleninu lehce nahnědlou na povrchu a uvnitř uvařenou a stále lehce na zkus? Pak myslete na dostatečné rozpálení trouby či pánve. Na mírném plameni bude vaše zeleninu blemcavá a bez té sexy hnědé barvy.
Velké množství zeleniny najednou
Dát na pánev hodně zeleniny najednou, protože máte velký hlad, není k ničemu. Zelenina potřebuje prostor. Aby příprava netrvala věky a byla správně opečená, je třeba smažit na etapy. nejdříve tvrdší zelenina, poté měkčí a výsledek? Skvělá zelenina, po které se jen zapráší.
Doufám, že vám dnešní tipy pomohly!