K jakému masu, jaké víno?
Kombinování masa a vína není vždy jednoduché, proto jsme vám připravili chytrý přehled!
Rozhodli jste se uvařit večeři pro svou přítelkyni? Nebo si jen chcete vychutnat dokonalé spojení vína a masa?
Poradíme Vám, jak správně kombinovat!
Před nákupem vína, je důležité si promyslet, co budete vařit, respektive, jaké maso. Ne všechny druhy mas se totiž hodí k jakémukoliv druhu vína. Každý vinný mok totiž má své specifické vlastnosti.
Obsah článku
Jak tedy kombinovat maso a víno?
Pokrmy z ryb
– Ryba jemná a málo mastná bude skvěle doplněná vínem bílým a lehkým.
– Chuť smažené ryby vynikne díky plnějšímu vínu (př. Rulandské bílé nebo Neuburské).
– Uzené rybí maso doplňte vínem Sauvignon.
– Štika se svou chutí hodí k vínu šumivému.
– Pstruh nebo candát by měl být podáván k vínu typu Ryzlink vlašský či Muller Thurgau.
Pokrmy z drůbeže
– Grilované kuřecí maso vynikne s Rulandským bílým.
– Drůbeží maso je vhodné podávat s víny, jako je Sylvánské zelené a Veltlínské červené rané nebo Neuburské.
– Smažené kuřecí maso doplňte Veltlínským zeleným.
Pokrmy z vepřového masa
– Vepřové maso snese bílé i červené víno, záleží na typu úpravy.
– Jemné úpravy vepřového vyžadují plnější bílé víno, jakým může být například Rulandské bílé.
– Kořeněné pokrmy z vepřového masa doplňte sytějším červeným vínem.
Pokrmy ze zvěřiny
– Vedle nešlápněte s žádným červeným vínem výraznější chuti.
– Guláš ze zvěřiny podávejte s Modrým Portugalem, srnčí maso s Frankovkou, bažanta se Svatovavřineckým.
Pokrmy z hovězího masa
– Hovězí maso doplňte lehkými červenými víny, jemné úpravy lze zkombinovat i vínem bílým výraznější chuti.
– Přírodní plátek lze podávat například s Ryzlinkem rýnským.
– Hovězí pečeni zase skvěle doplníte chutí Veltlínského zeleného.
Pokrmy z vnitřností
– Hodí se k červeným vínům výrazné chuti.
Pokrmy z uzeného masa
– Podávejte s vínem červeným i bílým, plné chuti.