Masové kuličky Paní Sinatrové
Nikdy jsem je v Čechách nejedl, v Itálii je dělají na mnoho způsobů (polpette). Paní Sinatrová ale ten klasický recept upgradovala o pár vychytávek a výsledkem je lahůdka, po které vás budou vynášet do nebes (pokud je nespořádáte na několikrát sami, což se mi taky několikrát stalo).
Můj kamarád Russel z Jižní Afriky je vaří každý druhý víkend a nechává si na ně posílat rajčata z Itálie.
Kamarád Tony z Kalifornie je musí vařit svému tatínkovi na každé narozeniny…
A tak bych mohl pokračovat – kohokoliv jsem je naučil, začal je vařit opakovaně a největší pochvalou pro mě byl obličej mé sestry Ivany (která je pro mne mistryní světa ve vařbě chutných pokrmů), když je prvně ochutnala – na ten výraz čiré slasti nezapomenu.
BUDETE POTŘEBOVAT (na cca 6 porcí)
Dobré mleté maso (vepřové napůl s hovězím) 500g, dobré rajčatové konzervy (buď 3ks 400 gramových anebo jednu kilovku a jednu 400g), 8 stroužků česneku, 3 středně velké cibule, parmezán (Parmeggiano Reggiano), dobré italské červené polosuché víno, 2 vejce, hrubozrnnou mořskou sůl, lžíci hnědého třtinového cukru, dvě vajíčka, sušenou petržel, sušený tymián (zkoušel jsem i z čerstvého ale není to ono), dobrý olivový olej a dvě vaničky rajčatového protlaku (používám značku Otma – je sladší a dobře se z vaničky vyklápí) a cca 1 dcl strouhanky.
KULIČKY
Večer před vařením vezmu mleté maso, dám je do mísy, nastrouhám asi tak půl sklenice parmezánu a ten přidám k masu, přidám obě vajíčka, kávovou lžičku soli, polévkovou lžíci sušené petržele, všechno promíchám a dám do ledničky.
Druhý den dopoledne (cca 2 hodiny před vařením) maso vyndám a vmíchám do něj na co nejdrobněji nasekané 4 stroužky česneku a strouhanku. Do lednice už nevracím. Po cca 2 hodinách ještě jednou dobře prohnětu a pak už v rukách generuji kuličky o velikosti cca vlašského ořechu. Ty pak vložím do rozehřátého olivového oleje (cca 1 dcl) v pětilitrovém litinovém hrnci a smažím na střední stupeň 8 minut. Každou kuličku pak obrátím (strašná pruda – ale bohužel nutná) a smažím dalších 8 minut. Poté kuličky vyndám na talíř a nechám odpočívat.
OMÁČKA
Cibuli a česnek pokrájím nadrobno a nechám zpěnit ve výpeku z kuliček. Přidám obě rajčatové konzervy (používám rajčata celá, takže je předtím pokrájím hodně nadrobno), oba protlaky, dvě vrchovaté lžíce sušeného tymiánu, lžíci petrželky, necelou polévkovou lžíci hrubozrnné soli, lžíci hnědého cukru a doleju připraveným červeným vínem (cca 2,5 dcl). Všechno to zamíchám a nechám na střední stupeň 15 minut povařit.
Po čtvrt hodince teprve ochutnám (někdo má rád omáčku mírně sladší, může přidat půl lžíce cukru – víc už bych nedával) a do omáčky přidám dobře odpočinuté kuličky. Snížím na druhý stupeň (cílem je stejně jako u boloňských co nejmírnější var) a za občasného zamíchání (a ochutnání, protože si prostě nemůžu pomoct) vařím dvě hodiny.
JAK SERVÍROVAT
Docela důležitý pokyn. Poté co mám uvařené špagety, si nahřeju hluboké talíře a na jejich dno dám asi třetinu plánované porce omáčky s kuličkami. Pak na to položím polovinu špaget a zaliju další třetinou omáčky. Poté druhá polovina špaget, poslední třetina omáčky a opravdu HODNĚ a hustě parmezánu. Množství nebudete litovat
TO SE TO FRANKOVI ZPÍVALO…
Paní Natalie Della Garaventa Sinatra bydlela v domku, který jí Frank nechal postavit na pozemku své usedlosti v Palm Springs. Tento její recept vyšel poprvé v magazínu MAINLINER jako součást velkého článku o ní v roce 1973, čtyři roky před její smrtí.
Přesně takhle je vařila paní Natalie Frankovi každou neděli, když byl v Palm Springs.
Dával si k nim navíc servírovat teplý francouzský chléb, ale my, co nezpíváme, si je prostě dáme jen se špagetami a dobrým italským červeným
napsal: Pavel Vojíř