Musaka s mletým masem – Řecká lahůdka, které nelze odolat!
Musaka je tradiční řecký pokrm, který si oblíbí každý gurmán! Máte-li chvíli času a všechny suroviny pusťte se do přípravy!
Hledáte něco dobrého a snadného, čím byste pozměnili stále opakující se jídelníček? Zařaďte si do své kuchařky také tento recept na řeckou Musaku.
Musaka vás dostane už po prvním ochutnání!
Řecká musaka
Budete potřebovat: 1 větší lilek, 500 g mletého masa, loupaná, krájená rajčata v plechovce, 1 větší cibuli, 300 ml mléka, 40 g hladké mouky, 45 g másla, oblíbený tvrdý sýr, oregano, 1 stroužek česneku, špetku muškátového oříšku, olivový olej, sůl, pepř
Příprava vás bude stát jen chvíli!
1. Omytý lilek nakrájejte na 1 cm široká kolečka, posolte je a nechte půl hodiny “vypotit“.
2. Na olivovém oleji lehce osmažte na drobno nakrájenou cibuli. Po chvíli přidejte rozdrcený česnek a následně maso. Opékejte do zhnědnutí. Poté přidejte sůl, pepř, oregano, plechovku rajčat, přiklopte a duste.
3. Kolečka lilku opláchněte a osušte. Poté potřete olejem a z každé strany osmažte na pánvi.
4. Připravte si menší hrnec a rozpusťte v něm máslo, poté přisypte mouku a za stálého míchání lehce osmahněte. Během míchání začněte přilévat mléko, do několika minut by se měl vytvořit hustý, krémový bešamel, do kterého zamícháte muškátový oříšek.
5. Menší zapékací mísu vytřete olejem, vyskládejte vrstvu lilku, poté vrstvu masa, opět lilky, maso,… na vrchu musí být vrstva lilků, tu zalijte bešamelem a hojně posypte strouhaným sýrem.
6. Zapékejte cca 50 minut na 180 stupňů Celsia.
Dobrou chuť!