Na co myslet při výběru nové kuchyně?
Kuchyň se právem označuje za středobod domácnosti. Při jejím výběru by proto neměla hrát roli cena, ale především vzhled a kvalita. Kuchyně musí vydržet několik desítek let, přičemž by se vám za tuto dobu neměla ani příliš okoukat. Pokud se však do její rekonstrukce pouštíte v rámci rekonstrukce bytu, dost možná v závalu starostí zapomenete na několik důležitých věcí. Na co si dát pozor?
Obsah článku
Jaký máte k dispozici prostor?
Než nahlédnete na internetové stránky nebo do katalogů, pečlivě zvažte vaše prostorové možnosti. Do malých kuchyní je nejvhodnější jedna rovná kuchyňská linka, do úzkých místností dvoustranná linka. Teprve ve větších kuchyních můžete uvažovat o linkách ve tvaru písmene L nebo dokonce U, které jsou zároveň nejpraktičtější.
Pozor na kvalitu
Na kvalitě nešetřete, vždyť kuchyňský nábytek je bezkonkurenčně nejvytíženější v celém bytě. Musí čelit nejen neustálé mechanické zátěži, ale i výkyvům teplot, vlhkosti a častému čištění chemickými prostředky. Nejodolnější z celé kuchyně by měla být pracovní deska. Nejčastěji se vyrábí z lamina, které se dobře čistí. Pokud se rozhodnete například pro masiv, nerez nebo žulu, počítejte s náročnější údržbou.
Vejde se vám do ní vše?
Ačkoliv se to nezdá, kuchyň musí pojmout opravdu hodně věcí. Proto je dostatek úložného prostoru naprosto klíčový. Vestavěné spotřebiče, skříňky s výklopným otvíráním, ale i carousely v rohových skříňkách vám ušetří spoustu místa. Z dlouhodobého hlediska oceníte i tlumené dojezdy zásuvek a tlumené dovírání skříněk, jelikož tím skříňky nebudou vystavovány takové zátěži.
Co nejjednodušší úklid
Dřez a kuchyňskou baterii vybírejte především s ohledem na praktičnost, životnost a údržbu. Pákové baterie slibují větší úsporu vody než kohoutkové, jelikož je nastavování teploty vody citlivější. Dřez by měl být vyrobený z dobře omyvatelného materiálu, odolný vůči mechanickému poškození a dostatečně prostorný a hluboký.