Proč řešit odsávání v potravinářských provozech?
Při práci s potravinami jejich výrobě je velmi důležité zajištění naprosto čistého pracovního prostředí, které splňuje veškeré hygienické normy a požadavky. Proto se potravinářské provozy neobejdou bez kvalitního odsávání.
Hygienicky čisté prostředí
Zcela nežádoucí jsou jakékoli nečistoty a bakterie, které by se šířily do prostoru výrobních linek. Nečistoty však může obsahovat i prach, který je všudypřítomný a vzniká při zpracování různých surovin a jejich navažování, mletí, drcení i balení. Kvalitní průmyslové odsávání tak zajišťuje v potravinářských provozech čisté a bezpečné pracovní prostředí. Úsady potravinového prachu v zákoutích linky totiž mohou vytvářet explozivní prostředí, tedy takové prostředí, kde je zvýšené riziko exploze.
Riziko exploze
Většina prachů v potravinářství je považována za explozivní, například cukerní, moučný nebo obilní prach, koření, kakao a mnoho dalších. Odsávání explozního prachu tak pomáhá minimalizovat nebezpečí pro výrobní pracovníky a musí splňovat alespoň základní požadavky. Jednotlivé komponenty celého systému musí být elektricky vodivě propojeny, aby docházelo k odvádění statické energie. Ta vzniká při pohybu prachových částic, které jsou potrubím vedeny. Filtrační systémy musí být vybaveny prvky explozivní ochrany před tlakovou vlnou, zpětnou bezpečnostní klapkou pro zabránění šíření tlakové vlny zpět do odsávacího potrubí a také odlehčovací membránou, která směřuje do bezpečného prostoru. Odsávací rychlost musí být minimálně 20 m/s.
Čistý vzduch, který byl přefiltrován, je v létě odváděn ven, a naopak v zimě se vrací zpět do prostoru výrobní haly, což znamená také úspory za vytápění. U veškerých vzduchotechnických systémů musíme mít na paměti pravidelnou revizi pro zajištění bezpečného fungování.