Pusťte se do uzení i vy!
Počasí se vylepšuje, což znamená jediné – Češi se přesunou ze svých domovů na zahrady, chaty a chalupy. Kromě odpočinku a zahradnických aktivit se samozřejmě budou věnovat i přípravě dobrých pokrmů. Grilování a uzení patří na českých zahradách k oblíbeným činnostem.
Gril má dnes doma téměř každý majitel zahrady, ať už jde o nějaký větší, nebo třeba malý elektrický. Také recepty na grilování má většina z nás v malíčku. Grilujeme maso, sýry i zeleninu. S uzením je to ale trochu jinak, tady tápeme.
Přemýšlíte o pořízení udírny?
Náklady se budou odvíjet samozřejmě od toho, jak pokročilý typ udírny si vyberete. Například moderní udírny Napoleon stojí asi 10 až 20 tisíc korun, za tuto cenu ovšem získáte veškerý komfort. Udírna má více pater se samostatnými dvířky, ve spodní části je vodní pánev pro zajištění vlhkosti, udírna má zabudovaný teploměr a díky větracím otvorům se velmi snadno regulují teplota a kouř.
Udírny Napoleon jsou multifunkčními přístroji, protože pokud z nich vyjmete středový díl, vlastně dostanete gril.
Bojíte se, že nezvládnete přípravu masa?
Grilování je jednoduché, dát maso do marinády zvládá každý, případně se dá pořídit již marinované a nachystané k položení na gril. Příprava na uzení je trochu zdlouhavější, ale nejde o nic nezvládnutelného, a to ani pro začátečníky. Existují přitom dvě varianty.
Suchý způsob: Při suchém způsobu nakládání do masa vetřete bylinky, cukr a sůl, pak necháte maso odpočívat zavěšené zhruba měsíc až dva dle velikosti kusů. Na závěr maso opláchnete v čisté vodě, necháte oschnout a jdete udit.
Mokrý způsob: Nejdříve si nachystáte lák ze soli, cukru a vody (poměr 1 l vody, 100 g soli a 10 g cukru). Lák svaříte půl hodiny, necháte vychladnout a do něj dáte veškeré maso. Necháte ho v něm 2 týdny v chladné místnosti, poté opláchnete, necháte oschnout a jdete udit.
Tak co, pustíte se letos i vy do uzení? Domácí uzené chutná úplně jinak než to kupované.