Těsto na pizzu – lehčí už to být ani nemůže!
Pizza je oblíbené jídlo snad všech chlapů, ale málokterý ví, jak udělat domácí těsto na pizzu. Přitom je to tak snadné, lehké a navíc mnohem levnější než kupovaná varianta.
Pizza je častým řešením, když člověk neví, co uvařit. I když ví snad každý, že kupovaná pizza se nedá srovnat s tou domácí, vítězem je téměř vždy pizza koupená.
Proč kupovat, když domácí pizza je tak rychlá a dobrá!
Obsah článku
Srovnání domácí a kupované pizzy
Abychom vás přesvědčili o tom, že domácí výroba má všechny plusy, sestavili jsme jednoduché porovnání. Výsledek je jasný, domácí pizza je levnější, rychlejší i chutnější!
Kupovaná pizza vs. domácí
Čas: V době čekání na objednanou pizzu stihnete připravit domácí těsto i kompletní přípravu pizzy na to strčit jí do trouby.
Cena: Domácí pizza vás vyjde 2x levněji.
Chuť: Chuť domácí pizzy je prostě o několik levelů dál. Nedá se srovnávat, domácí pizza je prostě domácí pizza!
Budete potřebovat pár surovin a několik minut času.
Připravte si: 200 gramů hladké mouky + trošku na posyp plochy, čtvrt sáčku sušeného droždí, olivový olej, čtvrt hrnku vlažné vody, sůl
Domácí těsto na pizzu
1. Na čistou pracovní desku vysypte všechnu mouku a udělejte do ní velký důlek.
2. Do důlku vylijte vodu a do ní pak nasypte sušené droždí a trochu soli a lžičku oleje, nechte minutku odležet.
3. Vidličkou začněte vodu s moukou zpracovávat.
4. Když začne hmota houstnout a vidlička už na zpracování nestačí, zapojte své ruce.
5. Po chvilce se vám pod rukama začne tvořit těsto, které lze v případě potřeby dopracovat k dokonalosti pomocí další vody nebo mouky.
6. Těsto dejte do moukou lehce vysypané misky, přikryjte čistou utěrkou a dejte do tepla vykynout.
Mezi kynutím si připravíte všechny potřebné suroviny na pizzu. (Čištění, krájení + plus podklad v podobě smetanové nebo rajčatové omáčky.)
Těsto stačí nechat odležet 5 minut. Příliš nenabyde, ale toho se nelekejte. Pak už jen rozválejte válečkem do potřebného tvaru a tloušťky. Nesmíte zapomenout plochu před rozválením posypat hladkou moukou!
Pizzu pečte v předem rozehřáté troubě na 200 stupňů Celsia po dobu cca 10-13 minut. Kraje pizzy by měly být nahnědlé, těsto by mělo být měkké a zároveň křupavé.
1 domácí pizza pravděpodobně nebude dokonalá, ale to je jen otázka cviku a praxe. Po třech domácích pizzách už z vás bude machr na domácí těsto!
Děláte domácí těsto na pizzu?