TOP 5 grilovacích chyb aneb grilovací máster z nebe nespadl
Griluje se všude, grilují staří i mladí, grilují gurmáni, grilují vegetariáni i masožravci. I přesto se stále opakují stejné grilovací chyby.
Víme, že učený grilmáster z nebe nespadl. Přinášíme rychlý přehled nejčastějších pochybení, co se grilování týká!
Chcete dát svých grilovacím pochoutkám lepší chuť, lepší vzhled? Chcete udělat grilování zdravější?
Dejte si pozor na těchto TOP 5 chyb v grilování!
Obsah článku
Máte ten pocit, že zadělaný rošt grilu dá jídlu ten správný šmrnc a vzhled? Zbytky jídla a tuku na roštu nemají co dělat! Pokud se na očistu vykašlete, zhoršíte chuť jídla a navíc si celé grilování zkomplikujete – pálící se zbytky totiž způsobí větší plamen, který jídlo rychle upeče na povrchu, ale uvnitř budou připravované pochoutky syrové.
Na očistu roštu se vám bude hodit drátěný kartáč.
Zapálit a jde se na to
Používáte-li tekuté a pevné podpalovače, je třeba je nechat nejprve kompletně shořet, teprve až pak začít s grilováním. Počkat až palivo rádně rozpálí je také klíčem úspěšného grilování. Maso nebude připálené a zároveň se do něj nebudou absorbovat výpary z teprve rozpalujícího se uhlí.
Na rozžhaveném grilu se griluje mnohem lépe než nad střídavými plameny z rozpalujícího se briket či uhlí.
Připravte si: tu nejlepší barbecue omáčku, grilovaný ananas, dokonalé špízy z vybraného masíčka. Foto: Pinterest
Hotovo? Jde se jíst!
Konečně je dogrilování? Všichni u stolu již čekají na svůj šťavnatý steak a grilovanou porci zeleninky? I vy už se s chutí chcete pustit do jídla? Počkat! Vypnuli jste plyn na grilu? Přikryli jste jej pro snížení žáru? Pokud ne, pak to udělejte ihned. Jakmile se pustíte do ugrilované hostiny, lehce zapomenete.
Čtěte také: 6 nejčastějších chyb při přípravě steaku
Grilování večer
Pokud s grilováním čekáte až na večer, připravte si k ruce lampu, louči nebo čelovku. Spoléhat se jen na světlo z grilu se nevyplácí z hlediska výsledné chuti i bezpečnosti. Máte-li mít grilování po setmění pod kontrolou, hodí se mít dostatek osvětlení a volné ruce.
Úklid bezprostředně po
Likvidovat rozžhavený gril hned po ugrilování všeho jídla se opravdu nesnažte. Žhavé uhlíky nemají v odpadu co dělat. Je nutné nechat všechno zbylé palivo vyhasnout, než s ním budete dál manipulovat. Pomoci si můžete uhašením, ale stejně doporučujeme likvidaci nechat až na druhý den ráno. Spíše si vychutnejte společnost dobrého jídla, pití, přátel či rodiny.